Translate

piątek, 12 grudnia 2014

A dziś na kolację - Chrupiacy bakłażan z miodem

Przenieście się na chwile na Furteveturę. Aby spróbować Berenjenas Fritas con Miel de Palma chrupiących, złotych krążków bakłażanu polanych miodem. Jest to bardzo łatwa w przygtowaniu przekąska i bardzo tania.




Co nam będzie potrzebne?

Skladniki:

* 1 duży bakłażan
* ok. 125g mąki przennej
* jajko
* 1-2 łyżeczki soli
* oliwa z oliwek do smażenia ( szklaneczka )
* miód ( najlepiej z palmy ) w razie czego może być miod pszczeli



Przygotowanie:

Bakłażan myjemy i kroimy w krążki ok 2-3mm. Posypujemy je sola i odstawiamy na godzinkę. Poźniej przygotowujemy patelnię z oliwą z oliwek i stawiamy ją na ogień.
W tym czasie krążki bakłażanu zamaczamy w "roztrzepanym" jajku i panierujemy w mące.

Kiedy oliwa będzie już rozgrzana wykładamy na nią krążki i smażymy po obu stronach do złocistego koloru.
Na koniec usmażone już krążki wykladamy na serwetkę papierową w celu ocieknięcia z oliwy.
Ułożyć na talerzu i polać miodem.





Gotowe!


Najlepiej podawać z białym słodkim winem.

Prawda że nie takie trudne? a smak ? niebo w gębie ;)

Dajcie znać czy już kiedyś coś takiego jedliście.

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego. Kendzi

Zdjęcia przedstawione na blogu są moją własnością. Kopiowanie całości lub jakiejkolwiek części bloga (takze kopiowanie tekstu, lub jego czesci )oznacza naruszenie praw autorskich zgodnie z ustawą o ochronie praw autorskich i własności intelektualnej (Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 Nr 43 poz.170)

5 komentarzy:

  1. Jestem bardzo ciekawa jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Musze konieczn sprobowac ! Jeszcze ni jadłam bakłażany w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dolly musisz sprobować. Łatwy w przygotowaniu a jak smakuje .

      Usuń
  3. Nie tak dawno zastanawiałam się co jeszcze można zrobić z bakłażanem:) Wygląda na smaczne:)
    http://zycienienabogato.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń